Softgun Regler i Norge - Game-On.no

Softgun Regler i Norge

Hva er en Softgun?

Først og fremst, la oss klargjøre hva en softgun egentlig er. Ofte forvekslet med tradisjonelle skytevåpen, er softguns replikavåpen som avfyrer plastkuler eller BB-er med relativt lav hastighet. Disse våpnene er primært designet for sport, som airsoftspill eller blinkskyting.
Softgun/airsoft er lov i Norge, men det er regler rundt dette som må overholdes. I denne bloggartikkelen vil vi ta for oss noen spørsmål. Vi har allerede svart på om softgun er lovlig i norge, men er softgun farlig? Hva er aldersgrensen for softgun i norge? Hva er reglene for bruk og transport av softgun? Hvor spiller man softgun i Norge? 

Les videre så skal vi svare på dette!
 

Våpenloven

Selv om softguns/airsoft er replikaer og ikke skarpe våpen, så er det regulert under våpenloven §2-3
Softguns er IKKE leketøy. 
 

Aldersgrense på Softgun i Norge

I Norge er det 18års aldersgrense på softguns. De under 18 kan bruke airsoft replikaer kun hvis en myndig verge er til stede og alle sikkerhetsregler overholdes.
 

Transport og lagring

Replikaen må ikke under noen omstendigheter vises eller bæres ute i offentligheten. Det er kun du som vet at dette er en kopi og ikke et ekte våpen. Bruk en bag, sekk eller koffert til å tildekke våpenet. 
Hvordan du transporterer din softgun/airsoft replika:
- Magasin skal være tomt og skal ikke sitte i replikaen
- Bruk egnet våpenkoffert/våpenbag
- I bil skal replikaen være tildekket og ligge utenfor rekkevidde til fører
- Du skal aldri gå fra replikaen uten tilsyn, ligger den for eksempel i bil må bilen låses når du forlater bilen med replikaen inni

Vi kan anbefale koffert til pistoler, for eksempel Koffert Hard Plas

Hvor kan man spille airsoft?

Airsoftspill skal kun skje på egnede områder hvor du har tillatelse fra grunneier og/eller politiet. Ofte er det klubber som arrangerer spill, men dersom man skal gjennomføre et spill privat må du fortsatt ha tillatelse.
 

Er softgun trygt å bruke? Her er verneutstyret du trenger!

Airsoft er en kjekk hobby med høyt aktivitetsnivå og mye spenning. For at dette skal være trygt MÅ man ha godkjente vernebriller (ANSI Z87+/EN 166 F standard). Utover dette er det sterkt anbefalt å beskytte fjes, og spesielt tenner - Bruk gjerne en mesh maske eller lignende til dette. 
I tillegg til sikkerhetskravet til vernebrillene er passformen like viktig. Selv om noen briller er godkjent, kan det hende at de ikke er trygge i bruk dersom de ikke passer. Brillene skal sitte så tett til fjeset at en 6mm kule ikke kan treffe øyet. For å sjekke dette tar du en stav eller pinne som er omtrent 6mm eller mindre og se om glippen mellom brillene og fjeset er stor nok til at pinnen kan treffe øyet. Er glippen for stor må du finne en annen type brille som har bedre passform til deg. 

Husk at alle som er til stede også må bruke korrekt verneutstyr - Kuler har stor rikosjettfare!
 

Kort oppsummert

- Softgun er 18års aldersgrense for å kjøpe. Alle under 18 må være under konstant tilsyn av en ansvarlig verge over 18år
- Softgun reguleres av våpenloven § 2-3
- Replikas skal ALDRI bæres eller vises offentlig!
- Transporter replikaen skjult i bag, koffert eller sekk
- Magasin skal være tømt og skal ligge separat fra replikaen under transport
- Husk at det kun er du som vet at dette ikke er et ekte våpen!
- Spill skal kun skje på egnede områder hvor du har tillatelse fra grunneier/politi
- Bruk korrekt verneutstyr - ALLTID! Dette gjelder alle som er til stede når du bruker replikaen.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.